DESEC-OO: een volwaardig sociaaleconomisch bedrijf in 2023

Beste familie, vrienden en sympathisanten,  

Het einde van 2023 nadert met rasse schreden. Het is een ideaal moment om jullie een stand van zaken te geven van het sociaaleconomisch bedrijf DESEC-OO dat op volle toeren is beginnen draaien vanaf begin 2023.

Zoals jullie konden lezen in de nieuwsbrief van eind 2022 is de vraag naar de ecologische kolen groot.  We zijn heel tevreden over de kwaliteit van onze kolen! Ze branden goed en geven weinig rook en as af. Dit komt de gezondheid van de gebruikers zeker ten goede! We bieden de kolen aan voor een aanvaardbare prijs zodat ze zeker bij onze doelgroep, de kwetsbare bevolking, terecht komen. 


In januari 2023 deed onze ‘nieuwe’ vrachtwagen zijn eerste rit naar Maroua in het Uiterste Noorden van Kameroen. Hij vervoerde 10 ton ecologische kolen. Het was voor het team van DESEC-OO ter plekke en de ‘Vrienden van DESEC-OO’ in België een weliswaar historisch moment. Ondertussen is er elke maand een reis van ecologische kolen van de productiesite in Bertoua naar Maroua. Bedoeling is om dit in 2024 te verhogen naar twee keer per maand. 


De ecologische kolen worden afgezet en opgeslagen in een magazijn dat DESEC-OO huurt in Maroua. Van hieruit gebeurt dan de verkoop in Maroua. 





De ecologische houtskool heeft de reis van 1000 km goed doorstaan! Het dient vermeld te worden dat de weg niet altijd van de poes is.


 

                                                                                      
Nieuwe grotere vermaler

                                                                                             Nieuwe binnenoven

Om tegemoet te komen aan de steeds groter wordende vraag naar ecologische kolen, investeerden we in 2023 ook in enkele machines en materiaal. Met de steun van stad Deinze kochten we een grotere vermaler zodat we een grotere hoeveelheid gecarboniseerd materiaal uit de binnenoven tot poeder kunnen vermalen. Dit optimaliseert het productieproces om aan de steeds groter wordende vraag naar ecologische houtskool te kunnen voldoen. Met hetzelfde doel voor ogen, namelijk de productie van ecologische kolen te verhogen, heeft de steun van stad Eeklo ons geholpen een 2e binnenoven te maken voor één van de ovens.


Met de steun van de provincie Oost-Vlaanderen deden we in Maroua een sensibiliseringscampagne waarbij we de voordelen van het gebruik van ecologische kolen uitlegden om de houtkap van het regenwoud en woestijnvorming tegen te gaan.

We gingen naar de wijken en scholen om de klimaatproblematiek uit te leggen en een alternatief voor te stellen voor de houtkap: ecologische kolen gemaakt van (groen) restafval.


Omdat we merkten dat de ecologische kolen tijdens het regenseizoen (april tot en met november van het jaar) niet goed droogden, hebben we als experiment één (1) droogtafel gemaakt (zie foto) waarbij we de warmte van de ovens recupereren om de kolen te drogen. Giovanni (broer van Filip) kwam hiervoor in september mee de handen uit de mouwen steken. We kregen hiervoor een financieel duwtje in de rug van de gemeente Anzegem.

Door het succes van de 1e droogtafel, zouden we graag in 2024 nog drie droogtafels willen bijmaken zodat we tijdens het regenseizoen een grote hoeveelheid ecologische kolen kunnen drogen. Hiervoor hebben we 3.472,41 euro nodig. Mochten jullie zin hebben om dit duurzaam ‘droogtafel’ project te steunen, dan vindt u hieronder de informatie om te kunnen storten voor dit project met een fiscaal attest als beloning.


Met de ‘Vrienden van DESEC-OO’ bekijken we samen met de Belgische ‘Ingenieurs Zonder Grenzen’ hoe we het productieproces van ecologische kolen kunnen optimaliseren. Spaghettidiagram, SIPOC (Supplier-Input-Process-Output-Costumer) en VSM (Value Stream Mapping) zijn begrippen die we ondertussen helemaal begrijpen. De mensen op de werkvloer worden rechtstreeks betrokken zodat iedereen achter de bijsturingen kan staan. Online-vergaderingen zijn heel open met respect voor elkaars kennis/input en specifieke situatie.

Nog iets apart:

De vrienden van DESEC-OO hielden een eerste wijnverkoop in het najaar van 2023 om geld in het laatje brengen.

In de loop van het jaar deden we ook enkele projectvoorstellingen o.a. in Deinze, Eeklo, Anzegem, … We zijn steeds bereid om het project te komen toelichten aan geïnteresseerden. Neem contact op met de voorzitter van ‘De vrienden van DESEC-OO’ door een mailtje te sturen naar Hilde Lannoo, hilde_lannoo@hotmail.com of vriendenvandesecoo@outlook.com

Filip Maenhout, de Promotor van DESEC-OO, is in België tussen 29 december 2023 en 26 januari 2024. Samen met ‘De Vrienden van DESEC-OO’ is hij met veel plezier bereid dit project toe te lichten.

                                                                                                   Eeklo

                                                                                                   Deinze

Zoals vermeld hierboven, kunnen jullie het “droogtafel project” steunen door een bijdrage te storten via de projectrekening van DESEC-OO bij VIA Don Bosco. Jullie krijgen hiervoor een fiscaal attest. Meer uitleg hieronder.

Projectrekening DESEC-OO bij VIA Don Bosco:

Na studie van het DESEC-OO project heeft VIA Don Bosco beslist om dit project een projectrekening toe te kennen.

Stortingen voor bedragen hoger dan 40 EUR komen in aanmerking voor een fiscaal attest. Dit attest wordt door VIA Don Bosco automatisch opgestuurd in de maand februari van het jaar volgend op de storting.

VIA Don Bosco houdt DESEC-OO maandelijks op de hoogte van de stortingen en zendt DESEC-OO ook elke maand jullie giften.

Er kan gestort worden op het volgende rekeningnummer: BE84 4358 0341 0159 met de volgende vermelding: 5043 DESEC-OO project. Opgepast, vooral het cijfer is in deze vermelding belangrijk.

 

Gemeend dank op voorhand voor het steunen van dit project!

 

 

 

 




 





Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

DESEC-OO Newsletter - December 2022