DESEC-OO Newsletter – Juni 2022

Beste familie, vrienden en sympathisanten,

Enkele vrienden hebben mij aangeraden om de DESEC-OO blog op regelmatige tijdstippen bij te werken. Daarom deze DESEC-OO Newsletter in juni, de vorige was in december 2021, zo’n zes maanden geleden.

En ja, ik denk dat deze vrienden gelijk hebben want tussen december 2021 en juni 2022 is er terug heel wat gebeurd bij DESEC-OO.

Eerst en vooral wil ik familie en vrienden bedanken voor de steun aan het DESEC-OO team van werknemers op het einde van vorig jaar. We kregen een mooie som geld bij elkaar die Hassan, Pouya, Gilbert en Yaya een mooi jaareinde hebben gegeven. Onze gemeende dank! Ondertussen zijn het aantal werknemers toegenomen: Jeff en Léon hebben onze rangen vervoegd.

                                                                                                       Onze 1e oven

De echte productie van ecologische of groene houtskool is begonnen einde maart – begin april 2022. De experimentele fase heeft uiteindelijk wat langer geduurd en daarna was het nog enkele weken wachten op de pers die vormgeeft aan de houtskoolstof.

                                                                                         De pers (agglomerator)

Bij het opstarten van de productie stelden we vast dat de afmetingen van de interne oven waarin de grondstof wordt geplaatst te beperkt was en bijgevolg niet voldoende houtskoolstof produceerde. De volume capaciteit van de interne oven is nu aangepast (gelukkig was de externe oven groot genoeg) en de hoeveelheid geproduceerde houtskoolstof is nu bevredigend.

                                                                                  Interne oven (voor aanpassing) 

                                                                                        Interne oven (na aanpassing) 

We zijn ook begonnen met de bouw van de 2e oven die een hogere capaciteit heeft dan de 1e oven. De geleerde lessen van de 1e oven hebben ons goed geholpen om een betere nieuwe oven te maken. Normaal gaat deze voor einde juli 2022 klaar zijn om begin augustus operationeel te worden. Normaal hebben we 4 ovens nodig om volledig zelf bedruipend te worden. We hopen dit in juni 2023 te behalen.

In oktober 2022 is de bouw van de 3e oven voorzien. Dit zal een serieus evenement worden want broer Giovanni Maenhout komt ter plekke om het te bouwen. Wordt dus vervolgd.

Het eindproduct gaat alle verwachtingen te boven! De groene houtskool van DESEC-OO geeft veel hitte (goed om het eten klaar te maken), er is geen rookontwikkeling (goed voor de gezondheid) en de potten worden niet zwart (minder afwas). De reacties van hen die het gebruiken zijn vol lof: “Niet vuil, brandt gelijkmatig en geeft meer energie af dan andere producten”.

                                                                                 Gloeiende DESEC-OO houtskool

We hebben al een paar ton groene houtskool aan de man gebracht (verkocht) in de politieke hoofdstad van Kameroen, Yaoundé. Mensen zijn er blijkbaar heel geïnteresseerd in ons product. De reacties van de gebruikers van DESEC-OO houtskool in Yaoundé hebben ons geholpen om ons product op punt te stellen.

Maar de uitdaging ligt in het vervoer en de verkoop van onze houtskool in de regio van het Uiterste Noorden van Kameroen waar het brandhout heel schaars wordt (dit was het opzet van dit project). Morgenvroeg (22 juni 2022) vertrekt een eerste lading groene houtskool naar Maroua, de regionale hoofdstad van het Uiterste Noorden, vooral om de mensen te laten kennismaken met dit toch wel nieuw product voor hen.

        DESEC-OO houtskool briketten         

Regelmatig dromen we van ons eigen vervoermiddel (vrachtwagen) om de houtskool naar Maroua te brengen, dit zou de prijs van de houtskool sterk kunnen drukken. We hebben hier een vrachtwagen staan maar deze moet hersteld worden. We hebben iets meer dan 5.000,00 euro nodig om het rijvaardig te maken. We zoeken dus naar een oplossing.

Er is een interessante kleine video over het productieproces bij DESEC-OO dat echt de moeite loont om het eens te bekijken: https://youtu.be/mxFYNMgjqro 

Tot zover wat nieuws van DESEC-OO. 

Op 6 juli reis ik met mijn familie (Charlotte en de kinderen) voor een drietal weken naar België (tot 31 juli). Voor de kinderen is het sinds 2019 geleden nog eens in België te vertoeven. Jullie kunnen zich dus inbeelden hoe ze er naar uit zien!

Ik wens jullie alvast een fijne en deugddoende vakantie toe en misschien tot heel binnenkort! 

Jullie kunnen mij altijd contacteren op het volgende e-mailadres: projet.desecoo@gmail.com  

 

Filip

 

Jullie kunnen altijd dit project steunen door een bijdrage te storten via de projectrekening van DESEC-OO bij VIA Don Bosco. Jullie krijgen hiervoor een fiscaal attest dat jullie zal helpen om jullie te betalen belastingen 2022 wat te verminderen. Meer uitleg hieronder.

Projectrekening DESEC-OO bij VIA Don Bosco:

Na studie van het DESEC-OO project heeft VIA Don Bosco beslist om dit project een projectrekening toe te kennen.

Stortingen voor bedragen hoger dan 40 EUR komen in aanmerking voor een fiscaal attest. Dit attest wordt door VIA Don Bosco automatisch opgestuurd in de maand februari van het jaar volgend op de storting.

VIA Don Bosco houdt mij maandelijks op de hoogte van de stortingen en zendt mij ook elke maand jullie giften.

Er kan gestort worden op het volgende rekeningnummer: BE84 4358 0341 0159 met de volgende vermelding: 5043 DESEC-OO project. Opgepast, vooral het cijfer is in deze vermelding belangrijk.

Gemeend dank op voorhand voor het steunen van dit project!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaires

Posts les plus consultés de ce blog

DESEC-OO: een volwaardig sociaaleconomisch bedrijf in 2023

DESEC-OO Newsletter - December 2022